Wednesday, November 25, 2020

Η Ισλανδία στοχεύει πλέον αποκλειστικά σε ευκατάστατους επισκέπτες!

Η χώρα υιοθέτησε μια άλλη τακτική έτσι ώστε να μην είναι τελείως αποκομμένη από τις τουριστικές της δραστηριότητες. Προσπαθεί να προσελκύσει επισκέπτες «μακράς διάρκειας»  προκειμένου να συγκεντρώσει έσοδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει τον τουρισμό.

Απευθύνει προσκλητήριο σε εργαζομένους που θέλουν να ανταλλάξουν την καραντίνα στην πόλη με ένα lockdown σε μαγευτικά τοπία. Μοναδική προϋπόθεση, ένα μηνιαίο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας ύψους τουλάχιστον 7.000 ευρώ. Ζητάει δηλαδή τις σχετικές αποδείξεις εισοδήματος το οποίο δεν πρέπει να είναι κάτω από 7.360 δολάρια το μήνα, δηλαδή τουλάχιστον 88.000 το χρόνο. Αυτό εξασφαλίζει ουσιαστικά ότι ο τουρίστας- κάτοικος θα ζει άνετα και θα πληρώνει το επιπρόσθετο κόστος της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ιδέα είναι να προσελκύσουν υψηλά αμειβόμενα στελέχη από τη Σϊλικον Βάλεϊ ή το Σαν Φρανσίσκο να εργάζονται από εδώ!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για τις εργασιακές βίζα και για τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, αρνήθηκε ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο. Οι ντόπιοι από την άλλη, όταν ρωτήθηκαν, σημείωσαν ότι ο στόχος της δράσης είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις, χωρίς όμως να πιεστεί το σύστημα υγείας, το οποίο μπορεί εύκολα να φτάσει στα όριά του.  Η χώρα φαίνεται να κερδίζει τη μάχη για την ανάσχεση του κορονοϊού, καθώς από τον Μάρτιο έχουν καταγραφεί περίπου 5.000 κρούσματα και 26 θάνατοι.


Από το 2010 που ξεκίνησε η τουριστική έκρηξη (με 500.000 τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα, ενώ εκείνη προσπαθούσε να συνέλθει από την οικονομική καταστροφή) μέχρι τους 2,5 εκατομμύρια τουρίστες της περσινής χρονιάς (πάνω από 7,5 φορές ο πληθυσμός της), οι αλλαγές είναι τόσο πολλές και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, που προκάλεσαν μεγάλο σοκ στους ντόπιους – οι οποίοι στην αρχή τις είδαν ως χρυσή ευκαιρία, αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο θεωρούν τον τουρισμό «πληγή».